BORTARTÁLYOK

MINŐSÉG MINDEN BORÁSZ SZÁMÁRA

Tovább ->

Bortárolás mesterfokon

MINŐSÉG MINDEN BORÁSZ SZÁMÁRA

Tovább →

Bortárolás kompromisszum nélkül

MINŐSÉG MINDEN BORÁSZ SZÁMÁRA

Tovább ->

Adatvédelmi tájékoztató

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

 

amelyben tájékoztatjuk Önt, mint honlapunk látogatóját valamint szolgáltatásaink igénybe vevőjét társaságunk adatkezelési és adatvédelmi szabályairól.

 

1.      Milyen alapelveket követünk adatkezelésünk során?

 

Társaságunk az adatkezelése során alábbi alapelveket követi:

a)      a személyes adatokat jogszerűen és tisztességesen, valamint az Ön számára átláthatóan kezeljük.

b)      a személyes adatokat csak meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból gyűjtjük és azokat nem kezeljük a célokkal össze nem egyeztethető módon.


Read more...

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának 31/2017. (07.12.) T. határozata

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának  31/2017. (07.12.) T. határozata | 

Eredeti letölthető: pdf és word formátumban


Piacszervezési intézkedés
a borszőlő felvásárlás 2017/2018. borpiaci évre vonatkozó általános feltételeiről

(1)   A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete a 1308/2013/EU tanácsi és európai parlamenti rendelet 157. cikk (1) bekezdés c) pont v.


Read more...

Grépfrút, dió, bor a rák ellen

Három ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) most folyó denveri éves találkozóján. 

A grépfrútlét, a diót és a bort. 

Az AACR a világ legégibb és legnagyobb rákkutatási szakmai szervezete. Csaknem 90 országból 28 ezer kutató, orvos és gyógyult rákbeteg a tagja.


Read more...

A BOR ÍZSZERKEZETE

A bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin.

A SAVAK AZ ALKOHOL A TANNIN GYÜMÖLCSÖSSÉG KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG A CIKK FORRÁSA BOROK KÖNYVE (Kossuth Kiadó) Borok könyve

Bővebben...

A SAVAK Ami ezen a vázon „díszítés", az a gyümölcsös és az édes/száraz jelleg. A tulajdonságok megjelenési formája pedig a struktúra. Ezt tekinthetjük a bor „ruhájának".


Read more...

Nem városi legenda a bor jótékony hatása


Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője. Sok tudományos és féltudományos írás jelent meg arról, hogy a jó, minőségi bornak milyen pozitív hatása van az emberi egészségre. 

Sokan azonban azt feltételezték, hogy csak a borászok szeretnék így népszerűsíteni az italt.


Read more...

Kövér: a borászat nemcsak üzlet, életforma is

Forrás: MTI | 2014. 09. 06. 11:03:00


A házelnök a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján szólalt fel. Úgy vélte, a pezsgőkészítés lassan maga mögött hagyja "40 esztendő létező szocializmusának pusztításait", újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez.

A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25.

Read more...

Az év pincészete 2014

Koch Csabának, hajós-bajai borásznak adták át a magyar borászszakma legrangosabb elismerését, az Év pincészete-díjat 2014. szeptember 5-én, Borotán, a Koch Borászat székhelyén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a díjat a magyar borászatban irány- és értékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.

Tizenharmadik alkalommal ítélték oda szakmai körök jelölése és szavazatai alapján a legjobb magyar borászatnak járó elismerést.


Read more...

Tovább dúl a harc a Tokajiért

Tárgyalást tartottak csütörtökön az Európai Unió luxembourgi székhelyű törvényszékén abban a jogvitában, amelyben Magyarország azt kéri, töröljék a Tokajra utaló szlovákiai bejegyzést a borra vonatkozó eredetmegjelöléseket tartalmazó, uniós elektronikus nyilvántartásból, az úgynevezett E-Bacchus listáról.

Egy 2004-ben megkötött magyar–szlovák egyezményben az aláírók kinyilvánították, hogy a Tokaji borvidék e két ország területén fekszik, és egységes, határon átnyúló borvidéket képez.


Read more...

Nielsen - Az élelmiszer-kereskedelem mennyiségben 3 százalékkal csökkent Magyarországon, 2013. november


  • Élelmiszer-kiskereskedelmünk értékben mért forgalma stabil 
  • Az eladott mennyiség nyolc európai országban csökkent, köztük Magyarországon is Európában az átlagárak a görögországi 2,6 százalékos csökkenés és a 7 százalékos törökországi növekedés között változtak
Magyarországon 0,3 százalékkal nőtt az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a harmadik negyedévben, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Ezzel pozitívra fordult a trend, az idei második negyedévben mért mínusz 0,2 százalék után.

Read more...

A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet módosításáról szóló 14/2013. (III. 7.) VM rendelet

14/2013. (III. 7.) VM rendelet


a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet módosításáról


A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73.


Read more...

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet a szlfeldolgozás és a borkészítés során keletkez melléktermékek kivonásáról és támogatással történ lepárlásáról


70/2012. (VII. 16.) VM rendelet a szlfeldolgozás és a borkészítés során keletkez melléktermékek kivonásáról és támogatással történ lepárlásáról


A szltermesztésrl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdésének f) pontjában, valamint a mezgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseirl szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdésében, a 26.


Read more...

Vicc minden borkedvelő számára

Jó szórakozást!


A bor, a pálinka, a Józsik, ill. a kocsmák világából,

viccek mindenki számára! A férfi bemegy a kocsmába borozni, és egy pohár bor után benyúl a zsebébe, előveszi a felesége fényképét és nézegeti. Barátja kíváncsian megkérdezi, hogy miért nézi azt a képet annyit? Hát ... amikor már kezd tetszeni, elindulok haza!- feleli a férfi.


Read more...

Borkezelés

Szerző:  Prohászka Ferenc

Szőlő és bor


A bor kezelés

Minden bortermelőnek tisztában kell lennie mindazokkal az egyszerű borkezelési eljárásokkal, amelyekkel borát megóvhatja a borbetegségektől és a borhibáktól, elősegítheti borának fejlődését, érését. Ezek az egyszerűbb borkezelési eljárások nem kívánnak nagy szakértelmet vagy költséges felszerelést, így a termelők könnyen elvégezhetik. Mielőtt azonban a borkezelés egyszerű fogásainak ismertetésre rátérnénk.


Read more...

Szőlő feldolgozás

Szerző:  Prohászka Ferenc

Szőlő és bor


A szüret és a szőlő feldolgozása

A szőlőfürtök leszedése egyszerű munkafolyamat, amit bárki el tud végezni. A szüret nemcsak ezt jelenti, hanem a szőlő leszedési időpontjának helyes megválasztását, a szőlő musttá való feldolgozásának különféle módjait, a must erjesztését és a mindezekkel kapcsolatos egyéb tevékenységeket, így tekintve a szüret a szőlő egyik legfontosabb munkájává válik.


Read more...

Bortárolási ismeretek

Szerző:  Prohászka Ferenc

Szőlő és bor

Fahordótól a műanyag bortartályig

A borok tárolására fa-, nagyobb üzemekben cementhordót is használnak. A fahordóban a bor a dongák pórusain keresztül levegőzik, és ez elősegíti fejlődését, érését. A cementhordókban a bor el van zárva a levegőtől, ezért lassú benne a bor fejlődése, de tovább marad üde, ami sok esetben előnyös.

A fahordók tölgy-, ritkábban szelídgesztenye- vagy akácfából készülnek.


Read more...